top of page
Search
  • Writer's pictureNea Mikkola

Palvelullistaminen tähtää kokonaisvaltaisuuteen


Servitization eli suomennettuna palvelullistaminen pyrkii tuottamaan asiakkaille laaja-alaisempaa arvoa, kuin perinteinen tuotteen myynti. Tarkoituksena on tarjota kokonaisvaltaista palvelua, joka kattaa kaikki tuotteen käyttöön liittyvät osa-alueet. Palvelullistaminen edellyttää yrityksen tarjooman sekä organisaatiorakenteen muutosta niin, että tuotteen käyttämiseen liittyvät palvelut voidaan tuoda asiakkaalle samasta paikasta. Miten voisit palvelullistaa yrityksesi tuotteen?



Servitization
Palvelullistaminen vastaa tuotteen elinkaaren jokaiseen vaiheeseen.

Palvelullistaminen käytännössä


Oven lukot, pesukoneet sekä ikkunalasit saa ostettua kaupasta sellaisenaan. Tavalliselta kuluttajalta uupuu usein kuitenkin osaaminen ja työkalut tuotteiden asentamiseen. Palvelullistamiseen kuuluu yrityksen tarjooman laajentaminen pelkistä tuotteista niiden käyttöönottoon, huoltamiseen sekä hävittämiseen. Kukkien kasvattamiseen liittyy pelkkien siementen lisäksi niiden istuttaminen, hoitaminen ja päivänsä nähneen kasvin poisto sekä uuden laittaminen tilalle. Jos myyt sipuleita ja mukuloita, opastatko asiakasta lisäksi niiden hoitoon? Entä jos asiakas haluaa sinun istuttavan tuotteen hänen puolestaan? Pystyykö yrityksesi vastaamaan tähän tarpeeseen?


Palvelullistamisen tarkoituksena on luoda asiakkaalle enemmän lisäarvoa sekä kehittää asiakassuhdetta. Kokonaisuutta tarjoamalla ostopäätös helpottuu ja asiakas kokee yrityksen välittävän hänen tarpeistaan. Palvelullistamisen kautta otat asiakkaan paremmin huomioon ja vähennät tuotteen käyttämiseen liittyviä epävarmuustekijöitä. Kun asiakas kohtaa haluamansa tuotteen käyttöönotossa esteen, tuote jää usein hyllyyn. Jos purat nämä esteet, myyntisi lisääntyy ja liikevaihtosi kasvaa. Ehkä valtaat uusia alueita laajennettujen palvelujen myötä.

Palvelullistaminen yhteistyönä


Tuotteen palvelullistaminen vaatii yritystoiminnan ja organisaatiorakenteen muutosta. Sinun on puntaroitava, mitä toimintoja tuotteen käyttämiseen liittyy ja miten voit järjestää näiden osa-alueiden toteuttamisen. Palvelullistaminen voi tuntua suurelta projektilta, kuitenkaan kaikkea osaamista ei tarvitse tuottaa yrityksen sisältä käsin itse. Voit solmia yhteistyökumppanuuksia toisten yritysten kanssa. Sinun ei tarvitse tarjota puutarhuripalveluita, mutta pystyt tilaamaan asiakkaallesi palvelun luotettavalta ammattilaiselta. Jos myyt auton renkaita, sovi autokorjaamon kanssa niiden asentamisesta asiakkaalle. Sama autokorjaamo saattaa tarjota asiakkailleen ympärivuotista vaihtorenkaiden säilytystä. Viestithän myös tästä asiakkaallesi.


Haluatko palvella asiakkaitasi kokonaisvaltaisemmin ja kehittää liiketoimintaprosessejasi? Novak konsultoi sinua ja luo kanssasi asiakasorientoituneen palvelullistamisstrategian.

389 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page