top of page
Search
  • Writer's pictureNea Mikkola

Suojaa itseäsi ja läheisiäsi koronavirustartunnalta

Koronaviruksen aiheuttama tauti Covid-19 on yleisvaarallinen tauti, joka tavallisesti ilmenee hengitystieinfektiona. Pahimmillaan tappava tauti on erityisen vaarallinen iäkkäämmille ihmisille sekä pitkäaikaissairauksista kärsiville henkilöille. Vaikka vakava koronavirustauti on huomattavasti harvaisempaa esimerkiksi lapsilla, iästä tai terveydentilasta riippumatta taudin vaikutuksista yksilötasolla ei ole varmuutta. Taudin oireet voivat olla voimakkaita esimerkiksi nuoresta iästä tai hyvästä terveydentilasta riippumatta. Siksi jokaisella henkilöllä on inhimillinen velvollisuus huolehtia läheistensä turvallisuudesta sekä terveen elämän jatkumisesta koronaviruspandemian jälkeenkin.


Covid-19
Maskin käyttäminen ja kontaktien välttäminen hillitsevät koronaviruksen leviämistä.


Kuinka toimin oikein?


Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, jonka vuoksi jokaisen meistä on suositeltavaa käyttävän kasvomaskia liikkuessamme julkisilla pakoilla, missä lähikontaktin välttäminen on haastavaa. Koska koronavirus on ihmiskontaktissa herkästi tarttuva tauti, tulisi sen leviämistä pyrkiä estämään kaikin mahdollisin keinoin. Huolehtimalla omasta toiminnastamme kunnioitamme kanssaeläjimme hyvinvointia ja samalla varjelemme omaa ja läheistemme terveyttä. Maskin käyttämisen ja turvavälien pitämisen lisäksi aktiivinen käsienpesu, karanteenien noudattaminen, puhelimen säännöllinen puhdistaminen liinalla ja käsidesillä, maksuttomaan pcr-testiin hakeutuminen matalalla kynnyksellä edesauttavat koronaviruksen leviämisen hidastumista. Kansainvälisellä tasolla vertailtuna Suomen koronavirustilanne on kiihtyvistä tartuntamääristä huolimatta hyvällä tasolla. Tästä suuri kiitos kuuluu kansalaisille, jotka ovat noudattaneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antamia ohjeita koronaviruksen torjumiseksi. Lisää ajankohtaista koronavirtuksesta voit lukea THL:n verkkosivuilta.

Kun eristäytyminen painaa liikaa


Suuret sosiaaliset tapahtumat ja ihmisten pakkautuminen samaan tilaan edesauttavat koronaviruksen leviämistä. Tartuntamahdollisuus säilyy pitkään huoneessa koronavirusta kantavan henkilön poistumisen jälkeenkin. Ymmärrettävästi pitkään jatkuneet rajoitukset painavat psyykkistä hyvinvointia ja olo tuntuu syystäkin väsyneeltä. Ystäviä voi kuitenkin tavata myös turvallisesti, huomattavasti pienemmillä riskeillä. Kävelylenkit kavereiden kanssa sekä ulkourheilulajien harrastaminen porukalla piristävät mieltä ja nostavat samalla fyysistä kuntoa. Kutsuessa vieraita kotiin, voi pohtia olisiko mahdollista tavata lähinnä tiettyjä ihmisiä, jotka tapaavat lähinnä samoja ihmisiä kuin sinäkin. Suljetumpi ympyrä sosiaalisissa kontakteissa vähentää kaikkien tartuntariskiä, mutta sallii ajanvieton omien lähesten kesken. Mikäli työnantajasi mahdollistaa etätyöskentelyn, on suositeltavaa minimoida sosiaalisia kontakteja työskentelemällä kotona.



Teot, joilla huolehdimme toisistamme:


  1. Käytä kasvomaskia aina liikkuessasi julkisisissa sisätiloissa

  2. Kunnioita toisten henkilökohtaista tilaa pitämällä yli 2 metrin turvaväliä mahdollisuuksien mukaan

  3. Pese kätesi saippualla sekä lämpimällä vedellä huolellisesti ja usein

  4. Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan

  5. Hakeudu koronavirustestiin matalalla kynnyksellä ja noudata karanteeniohjeistuksia

  6. Tee etätöitä, jos työnantajasi mahdollistaa sen

41 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page